Zadbane, piękne paznokcie są nie tylko atrybutem kobiecej urody, ale też wyznacznikiem zdrowia – ich wygląd świadczy o kondycji całego organizmu.
Jak mieć długie paznokcie?
Aby móc cieszyć się pięknymi paznokciami, należy przede wszystkim zadziałać od środka – zadbać o właściwą dietę, bogatą w witaminy i składniki mineralne. Zrównoważona dieta oraz podstawowa wiedza na temat pielęgnacji są kluczem do celu, jakim jest posiadanie zdrowych, mocnych paznokci. W końcu jesteśmy tym, co jemy.
Właściwa dieta – domowy sposób na długie paznokcie
Witaminy i minerały niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu można dostarczać w postaci tzw. suplementów diety – tak jest zapewne szybciej. Jednak lepszym i zdrowszym rozwiązaniem jest działanie długofalowe poprzez sukcesywne dostarczanie do organizmu wartościowych pokarmów, które wzmocnią włosy, skórę i paznokcie.
Domowe sposoby na długie paznokcie
Odżywianie – dostarczanie do organizmu niezbędnych witamin i składników mineralnych.
Szczególnie istotne są:
– witaminy z grupy B (B1, B2, B6)
Znajdują się w mleku, serach, wątróbce, ziemniakach, cukinii, fasoli szparagowej, ogórkach zielonych, bananach i drożdżach;
– witamina C
Występuje w owocach (najwięcej w cytrusach) oraz w wielu warzywach.
Posiada działanie wzmacniające i antybakteryjne;
– witamina A
Występuje w ciemnozielonych warzywach liściastych, warzywach pomarańczowych i czerwonych, żółtku jajka, tranie, wątróbce. Zapewnia właściwy poziom nawilżenia włosów, skóry i paznokci. Zwiększa syntezę keratyny. Wpływa na wzrost płytki paznokciowej, jej gładkość;
– biotyna (witamina H)
Zwana witaminą piękna. Źródłem biotyny są: orzechy, wątróbka, sardynki, pomidory, żółtka jaj;
– wapń
Jego niedobór sprawia, że paznokcie są kruche, łamliwe, rozwarstwiają się. Uzupełnienie tego pierwiastka nie jest kłopotliwe. Wapń znajduje się w nabiale, zatem zależy spożywać produkty mleczne ze szczególnym uwzględnieniem maślanki, która zawiera żywe kultury bakterii;
– żelazo
Dzięki temu pierwiastkowi paznokcie są mocne nie rozwarstwiają się. Objawem niedoboru tego pierwiastka jest pojawienie się na paznokciach podłużnych rowków.
Żelazo jest obecne m.in. w zielonych warzywach (brokułach, szpinaku, szparagach i zielonym groszku) oraz w czerwonym mięsie;
– magnez, cynk i krzem
Odżywiają strukturę przyśpieszają wzrost płytki paznokcia. Powinny być dostarczane wraz pokarmem lub w postaci suplementów diety. Bogatym źródłem mikroelementów jest żelatyna, którą znajdziemy w galaretkach owocowych czy mięsnych. Aby uzupełnić niedobór cynku, którego widocznym objawem są białe plamki na płytce paznokciowej należy spożywać płatki owsiane, rodzynki, suszone morele, siemię lniane, pieczywo pełnoziarniste, drób. Wskazane jest picie również herbatki ze skrzypu, który zawiera krzem.
Jeśli w porę zadziałamy „od środka”, specjalistyczna pielęgnacja nie będzie konieczna. Wystarczy, jeśli będziemy paznokcie nawilżać i natłuszczać, traktując je co pewien czas olejkiem lub sokiem cytryny.
Polecam suplementację. Ale koniecznie kompleksową i nie jakieś czary mary w maściach, tylko po prostu multiwitaminę i inne suplementy. Na długie paznokcie, które nie będą się łamać można i warto brać też żelazo, wapń i magnez. Nie łudźcie się, że wystarczy jeść mięso i sałatki. To nie wystarczy.
Tylko nie wpadnijcie w przesadę. Sposoby na długie paznokcie się sprawdzają, ale nie jak jest przeginka. Bo długie paznokcie są ładne, ale czasami dochodzi do absurdu. Ostatnio na kasie w Biedronce siedziała laska, która nie potrafiła wziąć monety do ręki, bo miała takie pazury, że wszystkie zsuwała na krawędź lady i zrzucała na drugą rękę 🙂